maanantai 5. lokakuuta 2015

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja



Tulipa nyt luettua ties mitä palkintoja saanut Emmi Itärannan Teemestarin kirja. En ostanut kirjaa viime syksyn Hulluilta Päiviltä, koska siinä oli ruma, 70-lukua henkivä kansi. Ja hyvä niin, sillä löysin kirjan vähän aikaa sitten sillä paremmalla kannella Akateemisesta hintaan 2e. Jihuu!

Tarina sijoittuu tulevaisuuden Suomeen, joka yhdessä muun maailman kanssa kärsii lämmenneestä ilmastosta sekä fataalisesta veden puutteesta. Armeija kontrolloi vedenkäyttöä ja rikkomuksesta seuraa ankara rangaistus. Päähenkilönä kirjassa on teemestarien sukuun kuuluva Noria, jonka on valittava jatkaako hän teemestarina isänsä jalanjäljissä ja pitääkö hän salaisuutena teemestarien salaisen vesilähteen.

Kirjan maailmaa ei juuri lähdetä selittämään lukijalle. Aasialainen kulttuuri on tehnyt invaasion ja jotain sotia on jossain. Paljon entisajan teknologiaa on tuhoutunut, eivätkä kirjatkaan ole yleisiä. En jäänyt kaipaamaan tarkempaa maailmankuvausta, sillä mielestäni maailmasta on kerrottu kaikki, mikä on juonen kannalta oleellista. Koska kerronta tapahtuu ensimmäisessä persoonassa, laajempi maailman esittely olisi voinut myös olla kömpelöä.

Teemestarin kirjaa lukiessa ei voi olla aivan varma, mitä seuraavaksi tapahtuu ja näin ollen lukijan on pakko jatkaa eteenpäin. Pidin tarinasta, joka oli myös mielestäni ennalta-arvaamaton. Toisaalta olisin toivonut päähenkilöltä enemmän tunnontuskia hänen valitessaan teemestarin tien ja käyttäessään salaista lähdettä. Itse lukijana en voinut kuin pitää teemestarina toimimista kyseenalaisena ja itsekkäänä.

Monet ovat ihastuneet kirjan kerrontaa, joka on paikoitellen hyvin lyyristä.

”Sivut tuntuivat hauraita ja kuivilta, kuin ne saattaisivat hajota, varistaa ohuet mustat sanansa pitkin lattiaa tuulen temmattaviksi.”

Tällainen maalaileva kerronta ei ole niin hirveästi omaan makuuni, vaikka kokonaisuudessaan kirja olikin miellyttävää luettavaa. Kirjan päähenkilö, joka tarinassa kohtaa dramaattisia tapahtumia, tuntuu suhtautuvan kaikkeen vähän turhankin zeniläisesti ja jatkavan elämäänsä nopeasti eteenpäin.

Teemestarin kirja on hyvä, ja mieleenpainuvakin lukukokemus. Silti siinä on jotain, joka jättää kylmäksi ja kirja jää keskikertaisen tasolle. Se, että osaa kirjoittaa kauniisti asiasta X ei vielä tee kirjasta erinomaista. Siihen tarvitaan myös syvällisempää taitoa kuvata ihmismieltä. Teemestarin kirjan kohdalla nousee usein esille, että teos on hyvä esikoisromaani. En haluaisi antaa tämän vaikuttaa vahvasti omaan arviooni kirjasta, esikoiskirjailijatkaan eivät ole mikään homogeeninen ryhmä. Siitä huolimatta, ettei tämä täysin tyydyttänyt minua, suosittelen kokeilemaan, onhan kirja saanut monia ylistäviä arvioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti