Kuva kustantamon sivulta |
Kirjat voivat odottaa lukemista hyllyssäni pitkäänkin, siis useita vuosia, mutta Steampunk! pääsi luettavaksi pikavauhtia. Kaipasin jotain kevyttä ja olin myös utelias suomalaisen spefi-kirjallisuuden suhteen, sitä kun en ole juuri lukenut, vaikka tuttuja nimiä monet toki ovat.
Kaikissa novelleissa oli hyviä juttuja. Magdalena Hain Vaskimorsian vaikutti aluksi jo moneen kertaan kerrotulta tarinalta, mutta lopussa oli yllättävyyttä. Kerronnasa oli aavistuksen samaa henkeä kuin Lovecraftilla. Markus Harjun Prahan teurastaja oli itselleni hauska nojatuolimatka Prahaan, jossa olen itsekin kerran vieraillut. Shimo Suntilan Kruunun vihollinen ja Jani Kankaan Kapina tuntureilla olivat hyvin kirjoitettuja, mutta tarinat olisivat ehkäpä päässeet paremmin oikeuksiinsa romaanimuodossa. Anni Nupposen Joka ratasta pyörittää hyödynsi steampunk-elementtejä juonen osana syvällisimmällä tavalla ja jätti kokoelman viimeisenä novellina hyvän maun. Valittelin mielessäni kuitenkin sitä, että monissa tarinoissa oli jotenkin antiklimaattinen tai töksähtävä loppu.
Steampunk henkii luovuuden hulluutta, jossa hassutkin ideat toteutetaan tuntematta huolta niiden epätieteellisyydestä. Kokoelma osoitti myös, että se mahdollistaa vaikkapa eettisten kysymysten käsittelyn. Kirjalisuudessa genren miellyttävä ja keskeinen estetiikka ei toki pääse yhtä hyvin esiiin kuin visuaalisessa mediassa. Esimerkiksi Liikkuva linna teki minuun suuremman vaikutuksen Miyazakin animaationa kuin alkupeäinen Wynne-Jonesin romaani. Ajattelen steampunkin vähän kuin eskapismia nykymaailmasta, jossa kaikki kauniit analogiset härvelit halutaan hävitetää ja korvata kliinisillä digilaitteilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti