lauantai 23. helmikuuta 2019

Rainbow Rowell: Attachments

"Hi, I'm the guy who reads your e-mail, and also, I love you..."

Beth Fremont and Jennifer Scribner-Snyder know that somebody is monitoring their work e-mail. (Everybody in the newsroom knows. It's company policy.) But they can't quite bring themselves to take it seriously. They go on sending each other endless and endlessly hilarious e-mails, discussing every aspect of their personal lives.

Meanwhile, Lincoln O'Neill can't believe this is his job now—reading other people's e-mail. When he applied to be "internet security officer," he pictured himself building firewalls and crushing hackers—not writing up a report every time a sports reporter forwards a dirty joke.

When Lincoln comes across Beth's and Jennifer's messages, he knows he should turn them in. But he can't help being entertained—and captivated—by their stories.

 

By the time Lincoln realizes he's falling for Beth, it's way too late to introduce himself.

What would he say . . . ?

Takakansiteksti tiivistää Attachments’n juonen varsin hyvin. Tylsähköä elämää viettävä Lincoln seuraa työkseen erään yrityksen sisällä tapahtuvaa sähköpostiviestittelyä. Itse asiassa Lincoln on jäänyt koukkuun kahden työntekijän, Bethin ja Jenniferin, viestien lukemiseen, eikä enää tee sitä puhtaasti työnsä velvoittamana. Lopulta hän huomaa olevansa ihastunut Bethiin, eikä keksi, miten voisi tutustua tähän vaikuttamatta vain karmivalta stalkerilta.

Olen ollut muutaman vuoden ajan kovin innostunut Rainbow Rowellista, sillä hänen romaaninsa yleensä herättävät paljon ilontunteita. Rowellin teksti on mukavaa lukea ja hän onnistuu luomaan hyvin inhimillisiä sekä sympaattisia hahmoja kirjoihinsa. Rowellin Carry On hyödynsi klassikkotoposta, jossa vihollisuus kääntyykin rakkaudeksi. Fangirl käsitteli empaattisesti nuorta opiskelijaa, jolle sosiaaliset tilanteet olivat vaikeita, ja johon kuvittelen monen nuoren lukijan samaistuvan enemmän, kuin niihin nuortenkirjojen päähenkilöihin, jotka sekoilevat ja käyttävät päihteitä. Eleanor & Parkissa erilaisuus ja ulkopuolisuus yhdistivät Eleanoria ja Parkia. Rowellin romaanien keskiössä on yleensä ollut henkinen kasvu ja ihmissuhteet. Attachments kuvaa jälleen ihmissuhteiden muodostumista, mutta jotenkin siitä puuttuu miltei kaikki ne asiat, joista olen kirjailijan muussa tuotannossa nauttinut.

En oikein edes ymmärrä Attachmentsia. Miten kahden ihmisen välille voi syttyä romanssi, jos nämä kaksi eivät käytännössä kommunikoi keskenään? Lincoln voisi yhtä hyvin olla kiinnostunut fiktiivisestä henkilöstä, eihän hän suoraan ole tekemisissä Bethin kanssa, vaan seuraa tätä sivusta. Miten kukaan voisi katsoa läpi sormien niin epämiellyttävää yksityisyyden loukkausta, kuin kirjesalaisuuden rikkominen on? Stalkkaaminen ei ole söpöä tai romanttista. Miksi Beth olisi kiinnostunut Lincolnista, eihän hän tiedä Lincolnista mitään? 

Kaiken kaikkiaan Attachmentsin romanttisen juonen lähtökohdat ovat erittäin köykäiset. Sinänsä epärealistisistakin lähtökohdista voisi vielä saada hyvän tarinan (sen on moni fanfiction kirjoittaja todistanut), jos hahmot olisivat kiinnostavia tai heidän välillään olisi vuorovaikutusta. Jälkimmäinen tuli toki jo mainittua aiemmin, mutta sen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Romanttisessa tarinassa minua ennen kaikkea kiinnostaa seurata ihmissuhteen hiljattaista muodostumista. Rainbow Rowell osaa tälläkin kertaa kirjoittaa itsessään hyvää tekstiä, mutta se ei vaan koskettanut minua millään tavalla. Lincoln oli lopussa oikeastaan yhtä tylsä tyyppi kuin alussa. Se, viihdyttääkö Bethin ja Jenniferin sähköpostikirjeenvaihto vai ei, on tietenkin makukysymys. Kankean alun jälkeen jopa pidin heidän viestittelystään, mutta en kokenut samaa addiktiota kuin Lincoln. Pientä hämmennystä herätti myös se, että Beth ja Jennefer ovat läheisiä ystäviä pitkältä ajalta, mutta vaihtavat käytännössä kaikki kuulumisensa työsähköpostin välityksellä.

Attachments on tähän asti lukemistani Rowellin romaaneista ainoa, joka ei vastannut odotuksiini. Olen tosin höttöisempääkin romanttista kirjallisuutta lukenut, vaikka genre ei minulle erityisen läheinen olekaan, ja uskon Attachmentsin olevan lajissaan ihan kohtuullinen opus: ainakaan se ei sortunut liikaan siirappisuuteen ja stereotypioihin. Muille jo aiemmin mainitsemilleni Rowellin teoksille annan kuitenkin edelleen lämpimän suositukseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti